• Hvordan er området vi skal padle i?

    VI padler i turkisfargede fjorder fylt med isfjell i allskens blåtoner og fasonger. Dette er is som har kalvet fra tre av Innlandsisens bretunger som strekker seg ned innerst i fjordene.
    Det er ingen stryk eller åpent hav i vårt padleområde.
    Padleområdet er i Sør-Grønland. Vi flyr til den lille flyplassen i Narsarsuaq (UAK), og blir så fraktet i båt i en time til den lille landsbyen Narsaq. Her har vi et lite hus fylt med kajakker og utstyr. Her starter padlingen fra.

  • Hvor krevende er padleturen?

    Må jeg trene for denne turen?
    Padlingen på Grønland er ikke krevende eller lang, men siden vi padler hver dag og har tunge, fullpakka kajakker, så må man padle seg opp i forkant av turen slik at muskulatur og sener/senefester er vant til belastning. Du må ha grunnleggende padleferdigheter tilsvarende grunnkurset i havkajakk til Norges Padleforbund for å delta på denne kajakkturen til Grønland. Dette er et 16 timers kurs som vanligvis holdes ila en helg.
    Det er viktig at du innehar god padleteknikk slik at du hygger deg og holder deg skadefri på turen.

  • Hvordan er været og temperaturene?

    Turene til Grønland går i juni, juli og tidlig i august.
    Lufttemperaturen på dagtid ligger på 15-18 C. Nattetemperaturer på 2-7 C. Badetemperaturene ligger på 0-6 C alt etter hvor mye is det er rundt deg!
    I Narsaq-området er gjennomsnittlig nedbør i juli 50 mm, spredd over 7 regndager i måneden. Dette skiller seg fra Bergen i juli, der det er ca 240 mm nedbør..

  • Hvilken tidssone er Grønland?

    Grønland ligger i en annen tidssone enn Norge.
    De ligger fire timer bak vår tid når vi har somme.tid.
    Det betyr at når vi flyr fra København i 12-tiden om dagen
    og flyr i 4-5 timer, så lander vi omtrent i 12-tiden på Grønland lokal tid.

  • Transport på Grønland

    Det er veldig få kilometer med veier på Grønland. Man kan ikke kjøre bil fra bygd til bygd. All transport på bakken i Grønland er inkludert i deltakeravgiften, som når vi skal forflytte oss fra flyplassen til havnen i Narsarsuaq (bil), og båt mellom Narsarsuaq, Narsaq og Qassiarsuk (Erik Raudes gård, UNESCO).

  • Hvordan overnatter vi?

    På Grønland vil alle netter bortsett fra den siste være i telt. Du tar med ditt eget telt eller kan leie 2-personers fra oss (begrenset antall). Disse teltene har en dør i hver ende, hver med et beskyttende lagringsrom under det ytre laget, har 4 lagringslommer per person i det indre teltet, og er høye og luftige.
    Den siste natten på Grønland vil være på et vandrerhjem/gjestehus i inuittlandsbyen Narsaq.

  • Hvordan skal vi kle oss?

    -Hvilke klær bør jeg ha på meg på denne turen? Dere få en detaljert pakkeliste som vi også går sammen igjennom flere
    runder.
    Til kajakkpadling: Alle trenger en tørrdrakt og padlesko (ikke crocs eller sandaler), ettersom vanntemperaturene kan være så lave som 1-3C når vi er nær Innlandsisen. Under tørrdrakten anbefaler vi 1-2 lag med langt ullundertøy.
    Ta med to varme luer, varme hansker og en buff. Vi anbefaler 3 mm neoprenhansker og evt de røde og svarte padlevottene.
    Til teltleir: For opphold i leiren trenger du vind- og vanntett jakke og bukser. Flere lag med ull, dun og fleece for overkropp/underkropp, votter, lue og ullsokker. Det er nyttig å ta med en poncho som er lang og vanntett.
    -Er dunjakker nødvendig? Vi anbefaler at du tar med en dun- eller primaloftjakke til bruk i teltleiren. Flere lag kan kompensere for et tykkere lag, noe som betyr at du kan ta med to tynnere jakker i stedet for en tykk.

  • Hvilket fottøy anbefales?

    -Hva er den beste typen fottøy på turen? Fjellsko: Grønland tilbyr lettgått og tørt turterreng, så lave eller ankelhøye fjellsko med en god såle er alt du trenger når vi går fjellturer og er i teltleiren. Hvis du kjøper nye sko, husk å bruke dem (minst) 3-5 ganger før du kommer til Grønland sli. at du ikke risikerer å få gnagsår og blemmer.
    Sko i teltleiren: mange liker å ha et par sko til å ha i teltleiren, og dette er sko som er enkle å ta på/av. Her kan crocs brukes.
    Padlesko: Du trenger padlesko med god såle da vi går i land på fjære sjø og det kan være mange meter med tørrlagt tang å forsere med tunge kajakker på slep/løft. Det er derfor ikke tillatt å bruke crocs eller andre sandaler som padlesko.

  • Hvilket padleutstyr er inkludert?

    -Er redningsvester inkludert?
    Ja, nye høykvalitets padlevester ligger klar i vår base på Grønland.
    -Er kajakkutstyr inkludert? Ja, alt kajakkutstyr er inkludert: kajakk, padlevest, åre, spruttrekk, pumpe og svamp.
    -Hva med padlebekledning? Ta med din egen tørrdrakt og padlesko. Det er ikke tillatt å ha med crocs eller lignende sandaler som padlesko, da disse er altfor glatte når vi går i land på store områder med tang. Siden det er 2-3 meter forskjell på flo og fjære, så går vi ofte i land der det er tangbelte på mange meters lengde. Dårlig fottøy på sleip tang, sammen med tunge kajakker, er en dårlig kombinasjon.
    -Hva med tørrposer? Du må ta med dine egne tørrposer, og vi anbefaler totalt 8-10 poser, for det meste 12-14 liter for klær, en 20 liter for soveposen din, og noen 3 liter for telefon, kamera, batterier og mindre ting.
    -Hvilket sikkerhetsutstyr er inkludert? Guidene tar med alt sikkerhetsutstyr, godt utstyrt førstehjelpssett, og Garmin InReach 2-veis satellitteknologi.

  • Hva trenger vi å ta med selv av turutstyr?

    Dere får utdelt en detaljert pakkeliste ved påmelding.
    Av stort turutstyr så nevner vi her:
    telt, sovepose, liggeunderlag, tørrdrakt og hodelykt.
    Soveposen bør være for 3-sesonger, og vi anbefaler et liggeunderlag som gir comfort.
    Tørrdrakt er påkrevd for turen siden det er såpass kaldt i vannet. Det er mulig å leie en tørrdrakt på Grønland, ca 2500 kr for turen, eller du kan investere i en egen tørrdrakt som du også bruker i oppkjøringen til Grønlandsturen. Du får både anbefalinger og rabattkoder hos oss!

  • Mat og drikkevann

    Vi tilbyr en rikholdig frokost hver morgen, varm lunsj, og 2-retters middag; enten forrett og hovedrett eller hovedrett og dessert.
    Vi kjøper kjøtt fra lokale jegere (et utvalg av hval, moskus, reinsdyr og lam).
    Vi fyller vannbeholderne våre i byen Narsaq før vi padler ut og bruker fjellbekker langs padleruten.
    Alle deltakere må ha med 4-6 liters vannbeholdere med seg.

  • Matallergier, intoleranser og vegetarisk kosthold

    Butikkene på Grønland erlikke slik som butikkene våre her hjemke. Her selges 200 par kliss like joggesko like ved siden av kremost og motorolje. De siste år har det likevel vært mulig å skaffe matvarer for dere som har kostutfordringer:
    1) Melkefrie produkter (uten laktose og melkeproteiner) kan enkelt erstattes med soyamelk og soyabaserte produkter.
    2) Det er vanskelig med glutenfrikost, da vi ikke har sett slike produkter i butikkene i Narsaq, og vi anbefaler derfor at gluten allergikere tar med brødmat/tortillalefser/knekkebrød hjemmefra. På turer i Norge lager vi glutenfri mat, men det er dessverre ikke kapasitet til dette på Grønlandsturene.
    3) Vegetarisk ost: Egg- og fiskeretter vil være tilgjengelige for vegetarianere. Vi kan dessverre ikke tilrettelegge for veganere på denne ekspedisjonen på grunn av begrenset tilgjengelighet av råvarer.
    Vennligst informer om eventuelle matallergier eller intoleranser når du melder deg på ekspedisjonen, så vil vi kontakte deg.

  • Hvilke medisinske råd er det for turen?

    Guidene tar med godt utstyrte villmarksførstehjelpssett, og er både sertifiserte og trent som villmarks medisinsk førstehjelpere.
    Vi padler i avsidesliggende områder, så du må ha med deg alle personlige medisinske forsyninger du vil trenge for hele turen. Vi tenker her på de medisinene du bruker fast. I tillegg kan det være smart å ha med noe lett smertestillende, som Paracetamol eller Ibuprofen.
    Pollenallergi: dersom du har pollenallengi, så er vi midt i pollensesongen i juni-juli på Grønland, selv om det verste er over hjemme i Norge. Ta med antihistaminer (feks Zyrtec eller Cetiricin) og de allergimedisiner som du bruker hjemme.

  • Trenger jeg privat reiseforsikring?

    ja, privat reiseforsikring er nødvendig.
    Her er det fra 2024 oppdaget at ulike forsikringsselskaper har ulik policynår det gjelder turer på Grønland. Sjekk derfor med ditt selskap om din standard reiseforsikring dekker organiserte kajakkturer i Sør-Grønland. Dette er ikke en ekspedisjon, men en kajakktur med et registrert norsk selskap, og med erfarne og lokalkjente, sertifiserte kajakkinstruktører og turledere. Per 2023, har vi arrangert og guidet 12 kajakkturer i dette området.

  • Må jeg ha med Europeisk helsetrygdkort?

    Ja, dere må ha med det europeiske helsetrygdkortet.
    Kortet er gratis, og bestilles gjennom HelseNorge-appen.
    Kortet er gyldig i 2 år.

  • Hvilken valuta er det på Grønland?

    Grønland tilhører Danmark, så danske kroner brukes hvis du ønsker å betale kontant.
    Visa og MasterCard kan brukes i alle (de få tilgjengelige) butikkene, så kontanter er egentlig ikke nødvendig.
    -Hvor mye bør vi tipse? Du kan tipse hvis du ønsker.
    -Hvor mye ekstra «lommepenger» vil jeg trenge? INkludeut i devtakeravgiften er 3 måltider om dagen. Dersom du føler for å ha noe knask underveis under selve padleetappen , så må du ha dettekmad selv. Hvis du foretrekker en bestemt type energibarer, anbefaler vi å ta med hjemmefra eller kjøpe på Kastrup/Oslo/Bergen før du ankommer Grønland. Det er et sjarmerende supermarked i Narsaq, men de har begrenset antall/merker. Man vet aldri fra sommer til sommer, eller uke til uke hva de har inne.

  • Hvordan padle mellom isfjell?

    Opplæring i hvordan man padler trygt mellom isfjell vil bli gitt ved ankomst. Dette avhenger mest av størrelsen og formen på det enkelte isfjell, i tillegg til hvor mange isfjell det er og hvor tett de ligger. Vind påvirker også hvor tett på man kan padle.
    VI gjennnomgår også hvordan man padler foran en brefront. Her sier man ofte at man ikke bør padle nærmere brefronten enn brefrontens høyde x 2,5.. Så er brefronten 100 meter høy, så padler vi ikke nærmere enn 250 meter.
    På Grønland padler vi til sørspissen av Innlandsisen, her er brefronten flere kilometer bred, med store breelver som kommer ut under havoverflaten. Gled deg til å oppleve dyrelivet her inne!

  • Kan jeg bruke min mobil på Grønland?

    -Er det mobiltelefonmottak gjennom hele turen? I 2022 satte de opp en ny mobilmast i Narsaq, så det er nå mobiltelefonmottak de to første og den siste dagen.
    Utenom dette, bruker vi derfor telefonen til kamera, og har den i flightmode mesteparten av turen.
    Vær oppmerksom på at Grønland ikke er med i EU, selv om de er under Danmark, så her gjelder ikke de vanlig ringe-, meldings- og datakostnadene! Det er ikke gratis wifi i landsbyen, kun på det ene hotellet
    og på deu eneste puben!
    Vennligst sjekk din mobilkontrakt for internasjonale samtalekostnader og dataroaming.

  • Stikkontakt-adaptere

    Stikkene i huset vi leier og på gjestehuset er de samme som her hjemme, så du trenger ikke adaptere.

  • Trenger vi ha med powerbanker?

    Siden vi tilbringer mesteparten av tiden ute i villmarken, anbefaler vi at du tar med 1-2 powerbanker på 20,000 mAh hver, og kabler for dine elektroniske enheter, ettersom elektrisitet bare vil være tilgjengelig første dagen i Narsaq, og når vi returnerer til Narsaq den nest siste dagen.
    Powerbanker kan brukes til å lade mobilen, GoPro-batterier, kameraer, hodelykter etc.

  • Hvordan oppbevarer jeg mine verdisaker?

    Ryggsekken/kofferten/duffelbagen som du reiser med fhjemvefra og til Grønland, vil ligge innelåst i huset vi leier i Narsaq havn.
    Vi vil ikke møte mange mennesker underveis på vår kajakktur, så der er dine medbrakte verdisaker vernet for tyveri.
    Vi anbefaler å oppbevare dine verdisaker i tørrposer inne i kajakken.
    Du er selv ansvarlig for deres sikkerhet.
    Med tanke på bruk av mobil som kamera, finn
    ut hvordan du best vil ha den med når du padler. I vanntett pose i snor rundt halsen? I egen liten tørrpose som du har festet i stroppen på padlevesten?